Spring naar de inhoud

Child Focus

Child Focus, de Stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen, stelt 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 alles in het werk om zowel offline als online vermiste kinderen terug te vinden en hun seksuele uitbuiting tegen te gaan.

Ook preventie en sensibilisering zijn voor Child Focus van belang. Voor Child Focus is het essentieel om haar verschillende doelgroepen zo proactief en doeltreffend mogelijk te bereiken door hen op te leiden, te sensibiliseren en te mobiliseren. Het kind staat steeds centraal.

Sinds 2000 ontwerpt, ontwikkelt en beheert Child Focus preventie- en opleidingsprojecten rond veilig en verantwoord internetgebruik in samenwerking met nationale en internationale partners. Child Focus is ervan overtuigd dat het internet een verrijkend universum is. Er zijn evenwel risico’s aan verbonden die je kan vermijden. Daarom is het van cruciaal belang om ouders en professionelen – die verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van kinderen – te sensibiliseren.

Dit is de reden waarom Child Focus ook scholen in hun dagelijkse werking wil ondersteunen, en dat op verschillende niveaus:

  • In eerste instantie is Child bereikbaar via haar hulplijn op het gratis nummer 116 000 (24u op 24, 7 dagen op 7). Deze “Hulplijn voor een veilig internet” is bedoeld om al je vragen over veilig en verantwoord internetten te beantwoorden en om je te helpen indien je online problemen hebt. Via deze weg staat Child Focus ook leerkrachten bij en geeft ze pedagogische tips omtrent online mediawijsheid opdat dit thema bespreekbaar is in de klas. Meer info
  • Daarnaast ontwikkelde Child Focus het preventieportaal clicksafe.be over veilig en verantwoord internetgebruik door kinderen en jongeren. Op de website staan tal van tips en tricks voor kinderen, jongeren, ouders en professionelen met een positieve en constructieve boodschap, gebaseerd op opvoeding, dialoog en vertrouwen. Meer info
  • Ter ondersteuning van leerkrachten biedt Child Focus een waaier aan educatieve tools aan opdat jongeren verstandig kunnen leren omgaan met het internet. Concreet gaat het om pedagogische dossiers over thema’s zoals sociale netwerken en privacy, websites of ludieke applicaties, affiches over chatten, informatieve spelletjes, brochures over het opzoeken van informatie, educatieve filmpjes… Meer info
  • Tot slot biedt de “Child Focus Academy” ook opleidingen aan voor professionals en intermediairen: iedereen die via zijn of haar professionele activiteiten in direct of indirect contact staat met de centrale doelgroep van Child Focus: kinderen en jongeren. Meer info 

Op de VOET Beurs geeft Child Focus volgende workshops: 

Workshop sexting:
Tijdens deze workshop legt Child Focus de nadruk op het thema ‘sexting’. Wanneer is sexting wel/ niet problematisch en hoe ga je hier binnen een school of jeugdorganisatie mee om?

Je maakt kennis met verschillende middelen: de lesmap sexting@school, de beleidstool let’s talk about sexting en het magazine mediawegwijzer sexting@school.

Deze workshop kan u bijwonen om 10u30 aansluitend op de voorstelling 'Sex Thing'.

Kennismaking educatief aanbod
In het kader van deze beurs, stelt Child Focus haar educatief aanbod voor dat leerkrachten ondersteunt om lessen te geven rond veilig en verantwoord internetgebruik. Met dit educatief aanbod maakt u kennis tijdens de tweede workshop.

Deze workshop kan u bijwonen om 14u30.